Thursday, December 24, 2009

mY gUrLzZzzzzzzzzz...(sLeepiNg BeaUty)

19 Disember 2009..
Tepat jam 3.19 am..
Lahirlah seorang baby gurl..
Di Hospital Besar Kemaman...
Baby gurl diberi nama ' cahaya mahkota kepintaran'...
.

.::. Nur IkliL HaziQah Mohd. KhairuL .::.

Semoga Haziqah menjadi anak yang solehah...(^_^)v








Tuesday, December 8, 2009

OlaLalaaa...

Elops!!!
Lame toL aku tak update blOg nie..
Sampai hampir terlupe email N password tadi..huhuhu...

Aku masih lagik di lembah BujaNg...
Masih lagik Bujang..Lom kawen lagik..hehehe..

Kehidupan seperti biase...
Hari-hari keje, mencari nafkah :)

Oooppsss!! takde idea arr...
Dah hilang 'skill' mengayaT nie (T_T)
TUNGGU!!
aku kan carik balik 'skiLL' yang hilang tue...
bile dah jumpe,aku updaTe baLik nOh...

Thursday, September 24, 2009

my LoveLy iLham yaSsiN

Ahmad Ilham Yassin...
Kerinduanku terubat tatkala melihat wajah cutenye..


mY LoveLy :)

ILham : saye paling sayang kat akak tudung ijau tu..hehe..

Ilham merupakan anak kepada besfrenz akak aku ( kak Kasma)
Habes SPM aritu, Kak Kasma stay kat umah kami kejap..dan menjadi sebahagian
daripada kuarga kami..
We love her so much!!
So, sekarang nie Umi dan aboh saye dah jadik 'Tok Umi' dan 'Tok Aboh'.. :)
dan saye dah jadik ' CHE' NG0H'....

.:. Tak sabar nak tunggu baby along plak..(^_^).:.

Tuesday, September 22, 2009

Tragedi AidiLfiTri

Tragedi AidiLfiTri???
hehe..bunyi cam menakutkan je :P
Kenape ek???
Tudung yang dibeli untuk dipakai di pagi raye tak dapat dikesan!!!

X dapat dikesan??
Dengan kate lain...HILANG!!

Yap..hilang awok eh...
Kali nie memang agak kelam kabut lar..
Coz pada malam raye tue, baru gi beli tudung untuk aku n adik aku..
Aku ngan adik aku yang nobo 3 je yang belum beli..
Kami same-same balik sehari sebelum raye..
Tue adalah faktor kelam kabut ini terjadik(T_T)

Pastu, balik umah..
Tercari-cari la plastik tudung tue..
tak jumpe jugak!
Pastu..yang lawaknye..sume tak ngaku pegang plastik tudung tue..hahaha..
Actually, memang silap aku n adik aku..
Coz kami just 'pilih' pastu 'terus keluar dari kedai tue'..hehe..
sesi membayar dijalankan oleh abang Long (^_^)Thanks abe long..:)
Kesudahannya...just pakai tudung lame..(^_^)

DAN..
seperti yang diduga..DUIT RAYE dapat sikit jer (T_T)
Paling banyak En.Zul (staff arkeologi ) yang bagi..huhu..
Thanks En.Zul :)

xtiviti utuk esok
- reunion dak2 sek.rendah
-gi jejalan umah kwn2 sek.men
-kumpuL duet raye..hehehe..(sape la nak bagi ek)

.:. Biey..me terase malas la nak upload pic konvo!!dop comey lar!!huhu..t jupe me tunjuk ek.:.

Selamat Hari raye AidiLFitri utuk sume umat ISLAM :)

Sunday, August 2, 2009

Jejak kasih..

Tepat jam 2.30 petang tadi..
Aku dan Baiha berada di depan Telekom Chukai :)
Dengan sabar menanti dua gadis yang lama tidak ditemui..
Akhirnya,berkat kesabaran kami...
Kami berjumpe jua...:)
Sahabat baik ketika di Form 6...
Daaz-Sah dan Bie :)



Bie dan Sah syok makan 'Bihun tomyam' yg tak jadi..hehe..

Daaz yang ayu..hehe..

Masing-masing 'blur' tak tau nak makan katne dan 'blur' nak order ape..hehehe..
Dah lame tak jupe..sume jadik 'blur'..
Akhirnye,Bihun Tomyan jadik pilihan kami...(tak jadi lak tue...)
Actually, Daaz dan Sah sedang praktikal kat Telekom..
Gudluck untuk korang :)
P/s untuk korang : Jangan lupe sediakan bunga untuk aku& Bie tau :) hehe..


Saturday, July 11, 2009

koNvokesyeN USM ke- 40

Dengan rasminya, majlis konvokesyen USM ke-40 pada 12-16 ogos 2009..
Dan kebetulan pula pada tarikh tersebut..
Abah aku ade urusan keje yang tidak dapat dielakkan (T_T)
So.............................................
Aku hanya mampu berdoa agar abang lom ku dapat cuti...
Semoga hari konvokesyen ku berakhir dengan penuh kegembiraan..amiinnn..


.:. Semoga kami ber-4 berjaya mencapai '1k' sebelum konvo .:.

Thursday, June 18, 2009

Salam kembali :)
Nak share something yang best....

'If someone feels that they had never made a mistake in their life,
then it means they had never tried a new thing in their life..'

Sedang diuji dengan pelbagai 'kehilangan'..
Semoga aku tabah menghadapinya..:)

Tuesday, June 2, 2009

kOnvO...

Konvo-konvo-konvo!!
Semua asyik bercakap tentang konvo..
  1. Nak pakai baju 'colour' pe ek?
  2. Baju kurung ke-kebaya ke-?
  3. 'colour' baju same tak ngan family??
Aku belum decide lagik..huhu..
Alhamdulillah..aku tak perlu berebut ' umi dan ab0h' pada bulan Ogos nanti.. :)
Kerana..........
  1. UTEM akan mengadakan hari konvokesyen nye pada bulan OKTOBER
  2. USM pulak pada bulan OGOS ( 12-16 Ogos 2009)
Nasib baik lah tak same.. :)

Wednesday, May 27, 2009

Pray 4 Us!!

Alhamdulillah....
Aku sudah selamat sampai di negeri kelahiranku pagi tadi...
TERENGGANU DARUL IMAN!!
Perjalanan kali nie tidak terasa letih sangat
sebabnya aku lena tido...(letih sangat la tue..huhu..)

DAN esok...
Aku dan Cik Rohani akan menghadapi sesi temuduga yang penting dalam hidup!!
Semoga kami dapat buat yang terbaik!!
Gudluck wak...

P/s: Fight for Myvi Orange..chayok30x... :)



Friday, May 15, 2009

MeLaLut sKeT..

Sekarang ni tengah online kat DK Usm..hehe..
Boring jugak, takde pe yang boleh dibuat kat bilik..
Melainkan tidur... :)
Setiap waktu-asyik mengantuk je!!

Actually, nie adalah first time aku keje :)
Nasib baik xdemam cam 2 orang sahabatku!!
Semoga kak Wani dan Huda cepat sembuh..

Kami asyik fikir $$$$$$$$ je skarang..hehehe...
Nak wat part-time lar..macam-macam dah apply.. :)
Tapi aku memilih sikit..hehehe...(tak mo Kfc-Mc D-Pizza-Shopping Mall-Memilih tol!!Adus!!)

Tak sabar nak balik Kemaman!!

Wednesday, May 6, 2009

Work And Life PART II

Alhamdulillah...
Sudah 3 hari aku bekerje..
Setiap hari mengukur batu-tulang tinggalan zaman purba...
Unik-sangat unik- mereka sangat unik.. :)
Menggunakan batu-batuan sebagai alatan seharian...
Kadang-kadang terfikir..' betol ke dorang gune sume nie??' (hehe...)
Pape pon..kerje ni memang best!!

Wednesday, April 29, 2009

~THE END~

Alhamdulillah..
THE END!!!!
hehehe....
No more exam...
No more assignment...
No more tutorial...
No more Lecture 1,2,3,bla bla bla...

Tapi esok mesti aku dah mule rindu sume nie kan??

Pagi tadi, mase tengah jawab paper Globalization tue..
Ade sorang chinese boy yang terlewat masuk...
Melihat keadaan die yang basah dengan peluh, tercunggap-cunggap..
Aku jadi sedih pulak...
Mesti sesuatu yang tak terduga terjadi pada nye...
Kesian sangat!!

Pastu terus ingatan aku teringat zaman SPM dulu...
Aku dan best fren, Effa pernah masuk lewat time paper Math Moden..
Time tue stay kat hostel dan sengaja nak pegi lewat sikit..
sebab nak buat solat hajat sebelum exam..hehehe..
Pastu dalam pukul 7.45 pagi kot,
Aku dan Effa tergese-gese ke dewan Cemerlang SMTK..
Tengah jalan terjumpe dengan Pengetua..
Pengetua terus sebut name kami dan suruh cepat-cepat masuk
sebab exam dah start..
Kami memang lar hairan sebab belum pukul 8.oo lagik dah start ker?
Sampai kat dewan, terus terkejut!!
Dorang dah start!!
Kami pon mengelabah lar sikit-sikit..
Alhamdulillah...Dapat jawab dengan baik la..hehe..

Time balik hostel..
Junior pun bercerite lah..
PK Hem sibuk carik kami pagi tadi..
Patut lah pengetua tau name kami..
Rupe nya heboh sekejap 2 pelajar tak datang exam..hukhukhuk..
Padahal kami lewat sikit je..
Kelakar jugak bile ingat balik..

Effa, awak ingat tak lagik?hehe...

Best nye saat jadik student!!
Tak perlu bimbang pape..
Juz Pikir study,homework,test,exam,result....

Tuesday, April 28, 2009

Work And Life!!

Baru lepas habis exam pagi tadi..
Esok ade 1 paper lagik...Last paper tue..
Pastu....Takde lagik la tittle 'student yang cute'..hukhukhuk..
Turn untuk 'Work And Life' lak...
Sure ke aku dapat keje tue??
Herm...tengok je laa..

Friday, April 24, 2009

Luahan hati.....

Aku cuba untuk terime...
Keadaan dah tak same lagik!!

Aku cuba untuk belajar...
Perubahan yang dah berlaku!!

Carlos Daniel...
Dalam kenangan!!(Sebab : Keadaan dah tak sama lagi macam dulu....)

P/s : Aku mengarut sikit arini..(^_^) Ntah lar...emosi agak tidak stabil skarang!!
Mungkin 'sindrom final year' kot..hehehe...
Semua dah berakhir...
Pertemuan berakhir dengan perpisahan...
Yang pastinya, ia akan kekal di hati dan minda sepanjang hayat :)
Aku sayang semua sahabat-sahabat yang hadir dalam hidup aku!!
Sahabat adalah anugerah Allah yang tidak ternilai...
Peneman mase sedih, mase gembira, mase tension, mase 'give-up',mase sakit, mase takut, mase malas...
Bermakna sangat!!
Tiga word hanya mampu aku lafazkan setiap kali perpisahan tibe...
'FRIENDSHIP NEVER END!!!'
Jangan Lost contact ek!!Sayang sensangat!!

Tuesday, April 21, 2009

Ayat Kursi

Ayat ini diturunkan setelah hijrah. Semasa penurunannya ia
telah diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kehebatan dan
kemuliaannya. Syaitan dan iblis juga menjadi gempar kerana adanya satu
perintang dalam perjuangan mereka. Rasulullah s. a. w. dengan segera
memerintahkan Zaid b. Sabit menulis serta menyebarkannya.

Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali
selepas sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali keluar
masuk rumah atau hendak musafir, InsyaAllah akan terpeliharalah dirinya
dari godaan syaitan, kejahatan manusia, binatang buas yang akan
memudaratkan dirinya bahkan keluarga, anak-anak, harta bendanya juga
akan terpelihara dengan izin Allah s. w. t.

Mengikut keterangan dari kitab "Asraarul Mufidah" sesiapa mengamalkan
membacanya -:
  1. setiap hari sebanyak 18 kali maka akan dibukakan dadanya dengan berbagai hikmah, dimurahkan rezekinya, dinaikkan darjatnya dan diberikannya pengaruh sehingga semua orang akan menghormatinya serta terpelihara ia dari segala bencana dengan izin Allah.
  2. Syeikh Abu Abbas ada menerangkan, siapa yang membacanya sebanyak 50 kali lalu ditiupkannya pada air hujan kemudian diminumnya, InsyaAllah Allah akan mencerdaskan akal fikirannya serta Fadhilat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-Hadis Rasullullah s. a. w. bersabda bermaksud:"Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran di depan matanya." Sabda baginda lagi; "Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar."
  3. Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad. Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.
  4. Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah, akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah. Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya.
  5. Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, Insya-Allah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar. Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.
  6. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain.
  7. Barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitarnya.
  8. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi diakhir tiap-tiap sembahyang Fardhu, Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan2 orang yang benar, pahala nabi2 juga Allah melimpahkan padanya rahmat.
  9. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.
  10. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid.
  11. Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya
    Dari Abdullah bin 'Amr r. a. , Rasullullah s. a.w. bersabda,
    " SAMPAIKANLAH PESANKU BIARPUN SATU AYAT...."
Sumber : Email seorang sahabat...Thanks Effa (^_^)

Monday, April 20, 2009

Learn by mistakes??

Kegagalan yang tidak dapat diterima....(T_T)
Punca -:
  1. Nervous...
  2. Tak yakin....
Walaupun dah practise banyak kali..
still fail kerana 2 punca tersebut....
Peluang terakhir 11 Mei nie...
Semoga aku dapat buat yang terbaik!!

Pesanan seorang sahabat -:

"Kadang2 Allah sembunyikan matahari..

Dia datangkan petir dan kilat..

kita menangis dan tertanya-tanya,

kemana hilangnya sinar..

Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.."


Tapi..cam fobia + trauma lak gara-gara kegagalan pagi tadi (T_T)

~ Learn by mistake laa... ~


Sunday, April 19, 2009

~ T.A.K.E.N~

Movie nie memang best...


Sinopsis : 2 gadis pegi melancong dan kene 'kidnap'. So, ayah gadis tue berusaha nak cari anaknya. Camne kene 'kidnap'?? Sampai aje kat airport, time nak tunggu teksi tue, ada seorang lelaki yang tak hensem ajak 'share' teksi sebab 'tambang teksi mahal'. Pastu, 2 gadis tue terima aje ajakan lelaki tue tanpa pikir panjang. Sampai kat hotel, lelaki tue ajak kuar malam nanti dan berjanji nak datang amik. So, die mitak lah nombor bilik. Salah seorang gadis tue bagi je dengan senang hati..Tak lama kemudian, mereka berdua diculik.. Rupanya, lelaki tak hensem tadi tue adalah penjahat yang menjalankan kegiatan menculik pelancong dan menjadikan mereka 'prostitute' dengan menyuntik dadah kepada mangsa-mangsa nie!!
Akhirnya ayah gadis tue berjaya selamatkan anaknya.Kawan anak die tue mati...

Moral of the story :
  1. Berhati-hati lah!!
  2. Jangan mudah percaya kat orang yang baru kenal.
  3. Jangan sesenang bagi maklumat peribadi kat orang baru kenal...
  4. Jangan percaya sesiapa!!
  5. Jangan percaya sesiapa pon!!!!!!!!!!!!!!
.:. Ya Allah, lindungi kami semua..Aminnnn .:.

Wednesday, April 15, 2009

Ailys Cute

Lerryna a.k.a Yarnk - bestfriend aku time join PLKN
Yarnk kelahiran Sabah ( Kota Merudu) telah berkahwin pada tahun lepas..
So, baru-baru nie telah melahirkan baby cute yang bernama Ailys ( aku x ingat fullname..)

- Ailys berusia 5 hari -

Cute nye!!
Herm....tak sabar nak dapat anak sedare lar.... ;)

Monday, April 13, 2009

oOopss..silap lak

Alhamdulillah...
Sudah selesai 1 paper..tinggal lagi 3 paper ;)
Pagi tadi agak kelam kabut jugak..
DI 1 - Tempat exam untuk paper tadi..
Sebelum nie, aku dah tanya coursemate aku...
Die jawab ' Kat Indah Kembara lar.Tak pernah exam situ deh?'

Pagi tadi, aku bersama die (coursemate) dan beberape rakan lain
menuju ke DI 1 seperti yang diterangkannya..
Sampai kat atas tue, check list subjek...TAKDE!!
Subjek aku takde dalam list kat dewan tue!!
Dah lah time tue 8.50am dah...
Terus tanye student kat situ ' Dewan Indah kat mane?'
'Kat bawah. Nie Dewan Kembara'

Kami pun terus bergegas ke sana. Fuh, nasib baik dekat je awak eh..
Sampai je, semua student dah diarah masuk...

P/s : Next time kena betul-betul pastikan dewan exam kat mane!!!

Friday, April 10, 2009

Tak tau nak post tajuk pe....

First, nak say thanks pada Huda,Mimi,Niza,Linda dan Nas.. :)
Atas nota yang awak-semua tolong copy kan untuk saye yea..
Even saye tak join discussion tue..terharu sensangat (T_T)
Thanks A lots!!
Semoga kita dapat A ek...

Semalam aku dah berjaya melepasi 2 ujian kelas D..
Alhamdulillah....
Ade sesiape nak amik aku jadik driver??hantar resume okey??hehehe...
Sure takde yang berani kan..
Budak lagik :)
Thanks to Mr.Kie (sefu)....
Tahan dengan kerenah aku yang banyak soal nie...

~Just 4 memoriZ ~Aku dan no.60~



.:. Semoga aku menjadi driver cermat dan berhemah sepanjang hayat :) .:.

Wednesday, April 8, 2009

Final Exam iS cOming!!

Final Exam is Coming!!!


what should i do??
  1. struggle + stay-up sampai subuh??
  2. study smart :)
  3. selambe je...final je kan!!
Of course lah no.3 tue tak bleh pakai kan....
Tue men'fail' kan aku lagik laa..
'Study smart' is the best answer kan.. :)

The first paper will be start on 13 while the last paper on 29 of April...
SOoo..what should U do??
Just PRAY FOR ME...!!!
Okey?? (Angguk sekali ye... :) )

For those yang dah start final tue, GudLuck ye..Chayok1ox...
~ Usaha di Tangan kita, Kejayaan ALLAH tentukan~

.:. Semoga Allah permudahkan proses belaja dan menjawab exam .:.

Sunday, April 5, 2009

All About my LoveLy sisTa

Pada 13 Mac yang lalu....
Aku secara sah + rasmi nya telah mendapat seorang abang ipar :)
My LoveLy sista sah menjadi isteri kepada Mohd. Khairull...

So, lepas nie.....
Along akan menetap di Muar, Johor lar...
Berjauhan lagik laa.. (T_T)

Yang pasti...
  1. No more lepak-lepak + gossip-gossip..
  2. No more Cd or DVd sampai pagi..
  3. No more main games sampai habis level tue..
Semoga menjadi isteri solehah, bahagia hingga akhir hayat :)


Tinggal 5 lagik yang tunggu turn..hehe..

Pasni sape plak??? :)

.:. Aku dah berjaya siapkan assignment Dr.Chin..hehehe.. .:.

N.O.T.H.i.N.G

Selamat Pagi :)
Blum tido lagik gara-gara assignment Dr.Chin..
Camne nak siap??Aku banyak main-main lar...
Dari check Friendster pastu update blog...
Pasni??Tak tau lar......
tapi still stay-up sampai sekarang....
Rumate aku sedang struggle untuk thesis nya..
Gudluck rumate ku!!!

.:. Rindu nak gado-gado ngan budak yang selalu gado-gado ngan aku... Mane ek?? .:.

Saturday, April 4, 2009

Renungan.....

  • Makin kita dekati Nya, makin kita di uji, Makin banyak doa, makin banyak ujian menimpa, Kerana segala yang dipinta tak datang dengan segera tapi diperolehi apabila kita berjaya mengharungi ujian yang diberi Nya kerana Allah tidak memberi apa yang kita mahu tetapi Dia memberi apa yang kita perlu..Renung-renungkan...
  • Antara tanda-tanda Allah sayang kepada hambanya ialah dikurniakan sahabat yang boleh Menjadikan kita hampir kepadaNya (Saidina Ali R.A)
  • Sesekali jadilah kawan yang mendengar dari hanya bercerita. Ambil lah masa untuk memahami hati dan perasaan kawan, kerana dia juga seorang manusia, dia juga ada rasa bimbang, sedih dan kecewa. Dia juga ada kelemahan dan dia juga perlukan kawan sebagai kekuatan. Jadilah kita kwannya itu.kita selalu melihat die ketawa, tetapi mungkin sebenarnya dia tak setabah yang kite sangka. Di sebalik senyuman itu, mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan. Disebalik kesenangannya, mungkin tersimpan 1000 kekalutan. Kita tak tahu..tetapi jika kite cuba jadi sahabat seperti dia, mungkin kita akan tahu
  • Semulia-mulia manusia adalah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketike budaya membalas dan bersikap adil ketike kuat’ -Khalifah Abdul Malik Bin Marwan
  • Semoga berjaya menjadi gadis mulia, semulia dari maryam. Semoga berjaya menjadi wanita faqihah, sebijak minda Aisyah. Semoga berjaya menjadi perempuan tabah, setabah hati Asiah. Semoga berjaya menjadi srikandi kebanggaan sehebat jiwa Sumayyah. Semoga berjaya menjadi hiasan dunia, seindah akhlak Rabiatul Adawiyah. Semoga berjaya menjadi isteri solehah, sebaik budi Khadijah dan semoga berjaya menjadi wanita & kekasih kecintaan Tuhanmu
  • Syeikhul Islam Ibnu Taimiyah berkate ’ sesungguh jika hati telah berasakan manisnya ibadah kepada Allah & ikhlas kepadaNya, nescaya ia tidak akan menjumpai hal lain yang lebih manis, indah, nikmat dan baik daripada Allah. Manusia tidak akan meninggalkan sesuatu di cintainya melainkan selepas memperoleh kekasih lain yang lebih dicintainya
  • Wanita yang solehah tersenyum dalam kesusahan, mendapat kekuatan melalui doa, Menenangkan hati melalui istighfar, dan mendidik diri dengan solat yang khusyu’.. Susah itu tarbiah, sabar itu indah’
  • ’Setitis airmata yang jatuh kerana keinsafan adalah 1000 kali lebih baik daripada sejuta mutiara di lautan..’ ’Sesaat bersedih kerana redha Allah adalah lebih mulia dari seharian bersedih kerana cinta manusia..’ ’Sejernih wuduk yang sempurna lebih bercahaya daripada kilauan segunung permata..’ ’Sesuci hati kerana Ilahi itulah hakikat cinta abadi..’
.:. Thanks Daaz... .:.


Friday, April 3, 2009

Doa Dipermudahkan segala urusan dan hajat

Kali nie nak share something lar...
Saat nie, pasti awak-semua sedang sibuk dengan persiapan final exam kan..
So, why not awak-semua amalkan doa nie..
Semoga Allah permudahkan segala urusan kita..
Sama-sama kita amalkan :)

Berakhir jua akhirnya..

Kelas terakhir yang amat menyedihkan (T_T)
Terasa amat sedih + sayu sensangat;;
Tambahan lagi, Lecturer pesan macam-macam..
Uwawawawawawawawa...............
Pastu, semua sibuk amik gambar...
Ya Allah, sedih sangat..
Tak tau nak gambarkan camner....

Sekejap aje 3 tahun kan....
Dah nak habis dah..
Just tinggal Final Exam je sekarang (T_T)

Bersame Dr.Prema :)




Wif bestfrenz : dari sem 1 bersame :)


As ( junior ) cakap kat aku ' Kak Kema, sambung lagi laa...'
Tak tau lagik...
Memang terfikir jugak tapi tengok lah camne..

Tak puas lagi belajar!!
Love USM sooo Much!!!!!!

Wednesday, April 1, 2009

Bookworm???

Alhamdulillah...keadaan semakin tenang :)
Test semua dah berjaya ditempuhi...
Assignment + poster paper Globalization pun dah submit..
Sekarang hanya tinggal 1 assignment lagi...
Kena buat analisis dan ulasan tentang buku nie...


Kali nie, aku satu group dengan Liyana..
Semoga kami dapat siap dengan cepat + berkualiti :)
submit 6 April nie..
Harap aku berjaya menghabiskan buku berjumlah 239 pages nie dengan cepat...
Kalau lah novel, konfem aku mampu habiskan dalam masa yang singkat..

DAN...
Hari nie, aku dapat hadiah dari some0ne.. :)
Thanks yea...


.:. kena jadik 'bookworm' lar :) .:.

Tuesday, March 31, 2009

PERMATA

PERMATA....
Sayang jugak..
Since first year aku join PERMATA..
Boleh dikatakan PERMATA adalah duniaku :)
Namun, lama-kelamaan semakin pudar....
Dekat dah nak habis nie, banyak aktiviti aku xjoin...
Kenape?
Ntah lar....
Sekarang pon masih terfikir-fikir..
samada nak join ke tak last projek ni...
Projek Baktisiswa kat Kuala Terengganu :)

Detik paling best -:

Mesti lah detik exco Keusahawanan handle 'Projek Gerai Konvo'....
Time tue, semua bertungkus lumus menjayakan projek tue...
Tak cukup tido, ponteng kelas semata-mata untuk berada kat gerai... :)
Even bermasalah sikit + penat sensangat tapi best la...(ending tragis skit...)
Malas la nak ingat yang sedih-sedih tentang projek nie...
Yang penting projek ni telah merapatkan kami semua :)
Jom Tengok gambar kami :)

Ikha - Nurul - Aku - As - Napi

M.T - Exco - P.E PERMATA


Me dan As ( bendahari Projek Gerai konvo)

Actually baru dapat gambar nie..Tue yang baru post tue..
Tapi rase cam dah post kat blog ~Life Is Beautiful 07/08~ kan??
Tapi tak pe lah..hehehe...

.:.Thanks to Nurul yang bagi pic ni kat aku... .:.

Kemudiannya, diner PERMATA pada minggu lalu...
Aku memang join... :)
Actually, kawan aku cakap ' kalau Maa tak join, saye pon x join'..
Even kawan aku tue nak join..hehehe...
Aku tak pernah join mane-mane diner sebelum nie..
Diner PBJ pon tak join...
Tak suke larr...
So, Diner PERMATA nie adalah yang FIRST and LAST laa..

Tema : Batik
Tempat : Dewan BanQuet Usm
Masa : 8.00 pm - 12.00 am

Aku???

Tema : Songket
Masa : 9.00 pm - ( Aku pegi lambat dan balik awal..Ada masalah sikit)

Best jugak :) tapi ade something yang missing lar... (T_T)

Wireless tak okey lar..tak dapat nak upload pic..
Next time la aku upload..

Leave Out All The Rest

Linkin Park - Leave Out All The Rest

I dreamed I was missing, you were so scared
But no one would listen, ’cause no one else cared
After my dreaming, I woke with this fear
What am I leaving when I’m done here?

So if you’re asking me, I want you to know
When my time comes, forget the wrong that I’ve done
Help me leave behind some reasons to be missed
Don’t resent me, and when you’re feeling empty

Keep me in your memory, leave out all the rest
Leave out all the rest, don’t be afraid
I’ve taken my beating, I’ve shared what I made
I’m strong on the surface, not all the way through
I’ve never been perfect, but neither have you

So if you’re asking me, I want you to know
When my time comes, forget the wrong that I’ve done
Help me leave behind some reasons to be missed
Don’t resent me, and when you’re feeling empty

Keep me in your memory, leave out all the rest
Leave out all the rest
Forgetting all the hurt inside you’ve learned to hide so well
Pretending someone else can come and save me from myself
I can’t be who you are

When my time comes, forget the wrong that I’ve done
Help me leave behind some reasons to be missed
Don’t resent me, and when you’re feeling empty
Keep me in your memory, leave out all the rest
Leave out all the rest
Forgetting all the hurt inside you’ve learned to hide so well
Pretending someone else can come and save me from myself

I can’t be who you are
I can’t be who you are


Thursday, March 26, 2009

I Will Be

Avril Lavigne - I Will Be

There’s nothing I can say to you
Nothing I could ever do to make you see
What you mean to me
All the pain the tears they cry
Still you never said goodbye and now I know how far you’d go
I know I let you down but its not like that now
This time I’ll never let you go

I will be all that you want and get my self together
Cause you keep me from falling apart
All my life I’ll be with you forever
To get you through the day and make every thing OK

I thought that I had every thing I didn’t know what life could bring
But now I see honestly
You’re the one thing I got right
The only one I let inside
Now I can breathe cause your here with me
And if I let you down I’ll turn it all around
Cause I would never let you go

I will be all that you want and get my self together
Cause you keep me from falling apart
All my life I’ll be with you forever
To get you through the day and make every thing OK

Cause with out you I can’t sleep
I’m not gonna ever ever let you leave
You’re all I got
You’re all I want
Yeah
And with out you I don’t know what I’ll do
I could never ever live a day with out you
Here with me do you see your all I need

And I will be all that you want and get myself together
Cause you keep me from falling apart
All my life (my life) I will be with you forever
To get you through the day and make every thing OK

I will be (I’ll be) all that you want and get my self together
Cause you keep me from falling apart
And all my life you know I will be with you forever
To get you through the day and make every thing OK

Wednesday, March 25, 2009

Aku dan selesema PART II

Hari nie genaplah 9 hari aku selesema..
Kebimbangan mula terase sebab kebiasaannya aku akan selesema dalam tempoh
yang singkat..
Nak pegi Klinik lagik, terase MALAS laa pulak...
Keinginan untuk mengetahui apakah itu 'SELESEMA' mula membuak-buak :)
Lalu aku mula menaip ' selesema' di pencarian Google...
Terjumpa MyHEALTH Portal
So, aku nak 'share' sedikit penerangan tentang virus selesema nie dengan awak-semua :)

Pengenalan

"Influenza" menyerang saluran pernafasan tubuh seseorang (hidung, tekak dan paru-paru).

Ia merupakan penyakit yang mudah berjangkit dan mudah merebak setiap tahun.

Ia disebabkan oleh Virus Influenza kumpulan A dan B. Jenis-jenis virus influenza yang menyebabkan selesema mungkin berbeza dari tahun ke tahun. Wabak terbaru iaitu ´Avian Flu´ (selesema burung) telah menyerang banyak negara.

Jangkitan boleh merebak kepada orang lain melalui udara yang dicemari oleh batuk, bersin dan bercakap dengan pengidapnya.

Tanda dan Gejala

Flu tidak sama dengan selesema biasa. Gejala flu biasanya lebih teruk dan mungkin memerlukan anda berehat dari tugas harian.

Tanda-tanda dan gejala penyakit adalah bergantung pada tahap keterukan :

  • Demam tinggi (39 – 40°C)
  • Sakit kepala yang teruk
  • Sakit dan lenguh-lenguh badan
  • Ketidakselesaan bernafas
  • Batuk mungkin menjadi teruk
  • Letih lesu
  • Lemah dan tidak bermaya boleh menjangkau ke 2-3 minggu.
  • Kerap bersin, hidung tersumbat dan sakit tekak.

Manakala selesema pula pesakit jarang mendapat demam,sakit kepala dan letih lesu tak bermaya. Mereka biasanya mengadu hidung tersumbat batuk dan sakit tekak.

Komplikasi

Untuk individu sihat, flu akan sembuh dalam masa 7 hingga 10 hari dan gejala teruk berkurangan dalam masa 3 hingga 4 hari.

Komplikasi yang teruk termasuklah :

  • Pneumonia(jangkitan paru-paru)
  • Jangkitan sinus
  • Jangkitan telinga
  • Jangkitan selaput meninges otak

Pesakit yang berisiko mendapat komplikasi adalah :

  • Kanak-kanak di bawah umur 4 tahun
  • Penghuni Rumah Orang Tua ("Nursing Home")
  • Warga Emas
  • Wanita Hamil
  • Penderita sakit paru-paru seperti COPD, kegagalan fungsi jantung dan ginjal
  • Pesakit HIV/AIDS
  • Pesakit kanser

Rawatan

Penjagaan di rumah yang sempurna dapat melegakan gejala dan komplikasi yang mungkin timbul.

  • Rehat yang cukup, makanan yang seimbang dan senaman ringan dapat membantu membina pertahanan badan.
  • Bahan Ubatan yang dibeli tanpa priskripsi doktor contohnya Paracetamol (Panadol) dapat mengurangkan demam, sakit kepala dan sengal-sengal otot.
  • Ubat pereda hidung tersumbat dan semburan hidung dapat membantu melegakan hidung tersumbat dan mengurangkan tisu-tisu bengkak.
  • Minumlah air yang bersih.

Dapatkan rawatan dari klinik yang berdekatan sekiranya terdapat gejala-gejala lain.

Pencegahan

  • Jauhkan tempat yang sesak.
  • Orang dewesa berumur 50 dan keatas, pesakit-pesakit COPD dan kumpulan lain yang berisiko, dapatkan suntikan vaksin flu shot bagi mencegah selesema.
.:. Kini barulah aku tahu serba sedikit... Awak-semua pun kalu nak dapatkan sebarang inFo berkenaan dengan kesihatan just klik aje (link)

Friday, March 20, 2009

KakTuS = CactUs

Keinginan aku untuk memilikki pokok kaktus sejak tahun 2006 telah berjaya dipenuhi pada tahun nie.. :)
Aku telah membeli 2 kaktus pada 2 minggu lalu ketika jualan di DTSP ( dalam USM jugak..)



Cactus idamanku..hehehe.. :)


Tengok je lah samada aku memang jenis 'green fingers' ke tak :)

Thursday, March 19, 2009

Aku dan seLseme

Sebalik sahaja sampai di Penang pada pagi Isnin yang lalu..
Aku di serang selseme, sakit tekak, sakit telinge (berdenyut-denyut....)
Tengahari tue, aku terus ke Klinik Penawar bersama-sama Hanie ( yang juga tidak sihat)
Alhamdulillah, aku dapat M.C pada hari tersebut :)
dan sehingga hari nie, aku masih belum sembuh daripada selseme.
Batuk juga mula menyerang..
Cabaran bulan nie :)
  • 23 Mac - Test Ekonomi
  • 30 Mac - submit Assignment Globalisasi - Test Psychology

Bulan depan dah start FINAL!!!

.::. semoga aku cepat sembuh!! Gurlz, doakan aku yea!! .::.

Tuesday, March 17, 2009

Jangan MerunguT

Aku dapat email dari Effa (kwan time SMTK)
Thanks Effa...
So, nak share dengan awak semua laa...

Jangan merungut.........

1. utk suami/isteri yg tidur berdengkur di waktu malam, krn beliau tidur disisi kita bukan dengan orang lain.

2. utk anak/adik perempuan kita yg mengomel apabila mencuci pinggan, krn itu bermakna dia berada di rumah, bukan di jalanan berpeleseran.

3. utk cukai pendapatan yg kita kena bayar, krn itu bermakna kita masih mempunyai pekerjaan.

4. utk pakaian kita yang dah tak muat, krn itu bermakna kita cukup makan.

5. utk lantai yg perlu dimop, tingkap yg perlu dilap dan rumah yg perlu
dikemas , krn itu bermakna kita mempunyai tempat tinggal.

6. utk bunyi bising jiran², krn itu bermakna kita masih lagi boleh mendengar.

7. utk timbunan pakaian yg perlu dicuci/digosok krn itu bermakna kita ada pakaian untuk dipakai.

8. utk keletihan/kesakitan otot selepas seharian bekerja, krn itu bermakna kita masih berupaya utk kerja kuat.

9. utk tempat letak kereta yg jauh drpd lif, krn itu bermakna kita masih
berupaya utk berjalan.

10. utk jam loceng yg berdering pd waktu pagi, krn itu bermakna kita masih hidup untuk meneruskan hari tersebut...


"Jika tak dapat apa yang kita suka, belajarlah menyukai apa yang kita dapat...dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada"

Tuesday, March 10, 2009

Balik..

Malam nie..tepat jam 8.45pm
Aku akan bertolak balik ke TERENGGANU..
Semoga majlis perkahwinan Along aku akan berjalan dengan lancar..Aminn..
Jangan lupe pesan kat family datang ye..

Doa - Kebahagiaan keluarga

Doa untuk Kebahagiaan Keluarga
Keluarga adalah segala-galanya..
Boleh dapati pelbagai doa lain di Darussyifa
Semoga dapat memberikan manfaaat kepada kita-semua


.::. salam maulidur rasul untuk semua (semalam) .::.

Saturday, March 7, 2009

Ingat Scorpio - Ingat Iza

Teman..
Dipersisiran waktu itu..
Kita bertemu..
kita saling mengenali..
Detik itu meninggalkan seribu kenangan..
Gurau senda..terasa indah sekali..
Tetapi...
Kita harus ingat...
Setiap pertemuan sudah tersurat akan perpisahan..
Masa terus berputar..
Semakin cepat berlalu..
Semakin cepat menghampiri ke saat perpisahan..
Entah bila kita dapat bertemu lagi..
Andai kata aku pergi dulu..
Jangan kau tangisi pemergianku..
Tapi kau iringilah kepergianku..
Dengan doa kudusmu..
Dan ingat daku dalam doamu..
Kenangi kenangan bersama.


Sedih tol(T_T)
Iza bagi kat aku time dalam kuliah Dr.Prema...
Iza, Frenship Never End!!

NAMY ??

Aku melayari intenet tanpa sempadan dengan menggunakan hujung jari..(^_*)


Cam iklan lak..huhu..
Actually, tadi aku ter'klik' website nie http://www.acronymfinder.com ketika mencari bahan tugasan mengenai PERKESO..
Website tersebut menerangkan maksud disebalik singkatan PERKESO..
Lantas jari-jemari ku menaip NAMYZ..(hehe..just nak tau ade tak digunakan..)
Kemudian terjumpe...

What does NAMY stand for?

National Association of Melkite Youth (humanitarian religious group; Roslindale, MA)

Bermanfaat jugak website ni yea...

Movie - ChangeLing

Sedih sangat!!Nie adalah 'A True Story' okey..
Movie ni memang teramat sedih....(nangis gak..hehe..)

Angelina Jolie pelakon utama. Beliau melakonkan watak seorang Ibu yang kehilangan anak.
Anak beliau diculik dan kemudiannya Pihak Polis berjaya menjumpai anaknya..
Padahal bukan pon..Kanak-kanak yang ditinggalkan di kedai makan tue mengaku yang Angelina Jolie tue mak die..Polis pakse die terima budak tue.
Pihak Polis tak puas hati bila Angelina Jolie membuat kenyataan akhbar bahawa pihak polis tak mau ambil tindakan bila die bagitau budak tue bukan anak die.
Polis pon masukkan Angelina nie dalam wad sakit mental konon-kononnye Angelina tak betul kerana tak dapat terima anaknya yang sebenar.
Tetibe Polis berjaya tangkap seorang remaja dan remaja tue buat pengakuan dah bunuh ramai kanak-kanak. Remaja tue kene pakse oleh 'Cousin' nye.
Polis suruh die buat pengecaman gambar mangsa yang pernah dibunuh. Hampir keseluruhan gambar yang ditunjuk oleh Polis tue adalah mangsa sepupunye yang jahat tue..
Termasuklah anak Angelina nie..
So, Angelina pon dibebaskan dari wad mental tue..
Endingnya..seorang kanak-kanak yang dilaporkan mati sebenarnya hidup sebab berjaya melarikan diri bersama anak Angelina..
tetapi mereka terpisah time penculik tue kejar mereka.
Budak tue bersembunyi hampir beberapa tahun kerana terlalu takutkan penculik tue..
Penculik tue kene hukuman tali gantung!!(Sesuke ati je nak 'cut' orang..guna kapak lagik tue!!)
Angelina meneruskan pencarian anaknya kerana yakin anaknya masih hidup..

*sedih sangat(T_T) teringat kes adik sharlinie yang masih belum dijumpai...

Thanks girLzz..

Hari nie genap lah usia aku 23 tahun 31 hari..hehehe..
Actually..aku nak post something yang dah lama nak post tapi terpaksa ditangguhkan gara-gara
Virus Ugly Vundo yang ber'holiday' dalam laptop nie..
Alhamdulillah, atas bantuan kawan rumate aku 'BOB'..
Laptop aku dah okey..(kene belanje aiskrim laa..)
Berbalik kepada cerita utama yang nak dikongsi..
Hani telah menjumpai 2 pucuk surat untuk aku di pejabat pada minggu2 yang lalu...
Mekasih Cik Hani..(awk jadik posmen jap...hehe..)
Aku menerima 2 pucuk surat dari Kedah dan Perak..
Thanks To Daaz atas kad dan gelang...(^_^)

Dan.. Suhaila, kawan PLKN atas pemberian rantai berloket Q..(^_^)



Lastly..Thanks a lots...

untuk Muslimah

Beritahu pada muslimah itu
dirinya ibarat kaca;
disentuh terguris,
dihantuk serpih,
dihempap berkecai.
Beritahu pada muslimah itu
jaga tutur kata;
cakap tinggi nanti dibenci,
terlalu rendah dipijak pula,
cakap sombong mengundang lawan,
hati-hati meluah kata,
kerana pulut santan binasa,
kerana mulut badan binasa.
Beritahu pada muslimah itu
jaga tingkah laku;
harga diri letaknya di situ,
jangan meluru ikut telunjuk nafsu,
sesekali tersilap langkah,
akan dihukum selamanya,
keturunan dicerca payah,
menyesal kemudian bukan faedah.
Beritahu pada muslimah itu
jaga pakaian;
ia cermin peribadi,
juga lambang bangsa,
di mana dan dalam keadaan macam manapun,
biar orang kenal...
Dia orang ISLAM.
Beritahu pada muslimah itu
simpan secebis malu;
kerana malu itu,
sebahagian dari iman..

Thursday, March 5, 2009

Jangan Bersedih...

Jangan Bersedih..
Cinta ALLAH dan Rasulullah Menjamin kebahagiaan,
Jangan Bersedih...
Redha Dengan Anugerah Allah, Membuat kita kaya di Dunia,
Jangan Bersedih..

Allah Maha Pengampuan lagi Maha Penerima Taubat, serta RahmatNya yang Maha Luas,
Jangan Bersedih..
Semata-mata disebabkan kita berbeza dengan orang lain, kerana setiap kejadian ALLAH itu ada kelebihan tersendiri..
Jangan Bersedih..
Bila disakiti, Dicela, Direndahkan atau Dizalimi kerana setiap perkara yang berlaku adalah dugaan dari Yang Maha Esa,
Jangan Bersedih..
Sesungguhnya setelah kesusahan akan ada kemudahan,
Jangan Bersedih..
Kerana kesedihan kita akan membuat musuh kita gembira,
Jangan Bersedih..
Atas Perilaku Manusia terhadapmu tetapi perhatikanlah perilaku mereka terhadap ALLAH

Aku dan Test...

Aku belum tidur lagik...
Gara-gara 'Test' paper Dr.Prema yang akan dijawab pada jam 11.3o pagi nanti..
Sleepy?Of course laa TIDAK...kalau dah mengantuk, aku tido je..
Hungry??YES!!nak makan nasik kerabu ke..nasik ayam ke..nasik tomato ke..
Dah terbayang dah nie...;)
Dah habes study untuk pagi nanti?
Sikit lagik..hehe..Actually, lagi 2 chapter...
Tapi bile nak habes nie? Dah aku duk sibuk 'update' blog nie??
Skip soalan nie...bley??
Well..actually, nak hilangkan 'keserabutan' kejap..
Almaklumlah...dah terjumpe Karl Marx, Alienation, Durkheim,Anomic,Weber,Fordism...
Huarrghhhh.......
Chayok-chayok NAMYZ ey!!

Tuesday, March 3, 2009

hati berkata..

Eeeee...Tak sabar nak baLik kemamaN!!
Tue je nak bagitau!!...

konFLik?

Aku baru je balik kelas Psychology..
Perasaan bercampur..rase tak best + sedih..
Terlalu banyak konflik...
Kenape perlu konflik??
Seorang lecturer aku bagitau yang 'konflik' tue memang bagus..
Sebab menunjukkan hubungan yang erat..(sebab tue terjadinye konflik)
Tapi dalam situasi sekarang.............
Takde yang bagusnye...
Aku yang terase beban..
Aku yang terase sakit..huhu..
Adakah mendiamkan diri boleh menyelesaikan masalah?
Mampukan aku 'pretend' takde masalah depan semua orang?
Sedangkan memang ade masalah?
Selame mane kite mahu 'pretend' sesame sendiri?
Aku yang terase sakit bile 'pretend' selambe depan 'die'...
Aku!!!
Masalah ni timbul sebab sape yang mulakan dulu??
Dah lah last sem sekarang.....(T_T)
Tetibe aku terfikir..kan bagus kalu tak pernah kenal die.....Kejam pulak!!
Girlz..Pliz pray 4 me...aku memang tak larat dah!!

Friday, February 27, 2009

Nak Sambung Masters or Ph.D tak?

Sekarang nie USM tengah keluarkan borang permohonan untuk sambung blajar ( Masters/Ph.D)
Postgraduate Programmes by RESEARCH or COURSEWORK..
Kalau nak buat Research boleh apply bile-bile mase tapi kalau nak sambung dalam Coursework boleh apply sampai 27 Feb 2009..(hari nie la..if i'm not mistaken laa..)
Pape pun, boleh check kat www.ips.usm.my
Choice is yours!!

P/s: sori Bie, lambat post..hehe..terlupe lak!!

Thursday, February 26, 2009

Surah Al-Ikhlas


Ketika Memulakan Kerja

Bacalah ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana dengan
bacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada di dalam tubuh kita
dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama cacing
kepanasan.


Sebelum Masuk Ke Rumah


Sebelum anda masuk rumah, bacalah surah Al-Ikhlas (sebanyak 3 kali )

Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca bismillah. Berilah
salam kepada anggota rumah dan sekiranya tiada orang di rumah berilah salam
kerana malaikat rumah akan menyahut.


Amalkanlah bersolat kerana salam pertama (ianya wajib) yang diucapkan pada
akhir solat akan membantu kita menjawab persoalan kubur. Apabila malaikat
memberi salam, seorang yang jarang bersolat akan sukar menjawab salam
tersebut. Tetapi bagi mereka yang kerap bersolat, amalan daripada salam
yang diucap di akhir solat akan menolongnya menjawab salam malaikat itu.


Ketika Sakit


Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud: Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas
sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka dia tidak akan membusuk di
dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya dan para malaikat
akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul mustaqim lalu
menuju ke syurga. Demikian diterangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby).


Khatam al-Quran


Antara kamu yang dapat khatam Qur'an dalam jangka masa dua-tiga
minit?
Tiada seorang dari sahabatnya yang menjawab. Malah Saiyidina Ummar telah
mengatakan bahawa ianya mustahil untuk mengatam Qur'an dalam begitu cepat.
Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkat tangannya. Saiyidina Ummar bersuara
kepada Saiyidina Ali bahawa Saiyidina Ali (yang sedang kecil pada waktu
itu) tidak tahu apa yang dikatakannya itu. Lantas Saiyidina Ali membaca
surah Al-Ikhlas tiga kali. Rasulullah SAW menjawab dengan mengatakan bahawa
Saiyidina Ali
betul.
Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan
membaca 10 jus kitab Al-Quran. Lalu dengan membaca surah Al-Ikhlas sebanyak
tiga kali qatamlah Quran kerana ianya sama dengan membaca 30 jus Al-Quran.


Pahala Membacanya


Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: Ketika saya
(Rasulullah SAW) israk ke langit, maka saya telah melihat Arasy di atas
360,000 sendi dan jarak jauh antara satu sendi ke satu sendi ialah 300,000
tahun perjalanan. Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padang sahara sebanyak
12,000 dan luasnya setiap satu padang Sahara itu seluas dari timur hingga
ke barat.
Pada setiap padang sahara itu terdapat 80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas. Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka berkata mereka: Wahai Tuhan kami, sesungguhnya pahala dari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah Al-Ikhlas baik ianya lelaki mahupun perempuan. Sabda Rasulullah SAW lagi: Demi Allah yang jiwaku ditanganNya, sesungguhnya Qul Huwallahu Ahadu itu tertulis di sayap malaikat Jibrail a.s, Allahhus Somad itu tertulis di sayap malaikat Mikail a.s, Lamyalid walam yuulad
tertulis pada sayap malaikat Izrail a.s, Walam yakullahu kufuwan ahadu
tertulis pada sayap malaikat Israfil a.s.

Sumber : Email from Effa

7 AYAT CINTA

7 AYAT CINTA
Sabda Rasulullah SAW:
"barangsiapa yang hafal dan mengamalkan tujuh kalimah ini akan dimuliakan oleh Allah dan malaikat dan akan diampuni dosa-dosanya walau sebanyak buih di lautan.."

1.
B ismillahhirrahmanni rrahim: P ada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.

2.
A lhamdulliah: P ada tiap-tiap habis melakukan sesuatu.

3.
A stagfirrullah: J ika tersilap mengatakan sesuatu yang buruk.

4.
I nsyaallah: J ika ingin muelakukan sesuatu pada masa akan datang.

5.
L ahaulawalaquatailla hbillah: B ila tidak dapat melakukan sesuatu yang agak berat atau melihat sesuatu yang buruk.

6.
I nnalillah: J ika menghadapi musibah atau melihat kematian.

7.
L aailaahaillallah: B acalah sepanjang siang dan malam sebanyak-banyaknya. amalkanlah selalu moga-moga kita tergolong dikalangan orang yang terpilih oleh Allah.

Anda ada dua pilihan sama ada:

1.
B iarkan dalam inbox anda tanpa bermanfaat utk org lain.

2.
A nda sebarkan @ forwardkan pada semua kenalan anda. S abda Rasulluah SAW siapa yang menyampaikan satu ilmu dan orang yang mengamalkannya maka dia akan beroleh pahala walaupun sudah tiada....

.::. Email from Effa..Thanks.. .::.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...