Monday, November 15, 2010

ciKgU cikGi :)

Pada September 2010 yang lalu... (imbas kembali ;p )
Saya telah mendapat satu panggilan...
yang telah mengubah hidup saya...
yang telah mengubah 'nickname' saya... (chewah ;p)

Daripada seorang 'archaeologist' yang telah amik cuti terlalu lama kepada seorang GURU!!

Yap.. saya telah menjadi 'Cikgu Maa' bagi matapelajaran Bahasa Melayu dan Sejarah :)

Sebelum mula mengajar tu.. memang takut sangat... Takut tersalah ngajar ke ;p
tapi alhamdulillah...saya berjaya mengatasi ketakutan tue dengan berbekalkan kata-kata semangat daripada kuarga + kawan baik.. (Thanks to Hanie-Nor-Yaya-Daaz-Hanafi-Etness)

Sebelum nie..ingat jadi 'Cikgu' ni senang je... RUPA-RUPANYA!!! mencabar sangat..huhu..
Bertambah mencabar bila berdepan dengan 'pelajar nakal sikit'

First day diuji dengan 'apa pendapat cikgu tentang 1 Malaysia' - tergamam lah saya.. hahaha..
Saya terangkan apa yang saya faham kemudiannya berjanji akan terangkan dengan lebih baik pada kelas seterusnya..huhu..

Alhamdulillah...semua berjalan dengan baik laa...

Di akhir persekolahan - saya telah meminta komen negatif daripada pelajar saya (Form2&4)
  1. Cikgu dok(tidak) tegas.. ( saya mengaku sebab tidak mendenda pelajar yang tidak siapkan homework..saya cuma memberi nasihat 'pedas'..)
  2. Cikgu bercakap cepat sangat masa bagi nota
  3. Cikgu bagi banyak sangat homework (saya mengaku sebab bagi saya 'practice makes perfect' lagipon zaman saya belajar dulu dapat banyak sangat homework..ahaks!!)
  4. Cikgu jarang senyum masa mengajar (ops!!no komen)
  5. Cikgu dok ingat nama pelajar (aduyai..ramai sangat la..saya ngaja 5 kelas = 165 pelajar)
  6. Tulisan cikgu kecik
  7. Cikgu periksa lama sangat buku ( yela..pas periksa buku saya akan panggil sorang demi sorang untuk tegur penggunaan ayat+tatabahasa yang salah)
  8. Cikgu nie kurus sangat lar..(hahaha..nie tersasar dari kehendak soalan!!)
  9. cikgu suke bertanya (Yela..nok tau student faham ke dok...)

Insya'Allah...saya akan perbaiki kekurangan nie...sekiranya berkesempatan ;p

Kenangan ketika menjadi guru pengiring untuk lawatan ke Taman Tamadun Islam, Terengganu

Akhirnya..dapat jugak naek bus Al-Falah nie :)
Zaman saya dulu takde (T_T)

***********************************

*********************************
Jangan Jeles!! Taj Mahal tue ;p
********************************
Bersama Cikgu Aini (Pengarah Projek) dan Sepupu yang pendiam ;p

***********************************
Taj Mahal : Lambang cinta Shah Jehan terhadap isteri Mumtaz :)

*************************************
Taj Mahal lagi :)

******************************



Bersama Wanie + Syuhada dan Sweet gurl :)

Paling kelakar...' cikgu, rait kertas sejarah bagi markah lebih neh'
Memang kelakar...Sejarah kan kertas Objektif...Macamane tue??

Pengalaman mengajar 2 Izzah-2 Hikmah-2 Amanah- 2 fatonah dan 4 Prinsip Akaun(Guru kelas)

~ Life is beautiful ~

5 comments:

MiSs tEddY said...

seronok je bc...dpt gk tgk pic kamoo g sne..beh op...
beh kn ngaja...mmg la susoh...mn de bende yg sng.....x pe, pengalamn utk awk..kang lau temuduga, bleh cite pengalamn tu.,..sgt3 bergune tau.......

Anonymous said...

maaa........ cikgu nye nak same anak murid jer aku tgookkk..
ahaksss........
->yaya

Salimah Binti Yahaya said...

wahhhhhhh besnyeeeeee jd cikguuuuuu....1 pkrjaan yg sgt mulia...leh byg maa jd cikgu...hahhaa...keep it up ma!!!

NAMYZ YUSMA said...

To Miss Teddy
>>>betol 2..takdok keje yg senang ;)
insya'Allah..sy akan gunakan peluang sebaik mungkin..

To Yaya
>>>hahaha...cume beza baju skoloh je..lau ade mjlis..memang kaloh cikgu2..
sorang2 bergaya mantap dari cikgu

To Sal
>>>hehe..malu ngat sal..kelam kabut gitu la..thanks dear!!

ayu said...

sori dear lama x bertnya kabo mu.. ak ngah bersedeh ma.. bru ni interbiu x berjaya..huhu..ka isi balik n bln 2 ni baru kna pgl kalu bernsb baik..huhu..pray for me dear... best r mu naik bus skoloh alfalah.ak dok leh naik pon.. dlu time kite mane ade op..:).. pe2pon, wish u gudluck dear...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...